Contact

Aqua Unique naar de Bahama’s voor behoud van koraal

In het kader van het Reefguard project reizen onze mannen af naar de Bahama’s om de mobiele kwekerijen opnieuw op te starten.  Daarmee draagt Aqua Unique haar steentje bij aan duurzaamheid en het behoud van Koraal.

Het Rehabilitatie project

In 2010, Nederlands dredging en marine contractor, Van Oord lanceerde het koraalrehabilitatie initiatief, ook wel Sandy Bottom genoemd, als onderdeel van duurzaamheid en maritieme vindingrijkheid agenda. De belangrijkste uitdaging was om aan te tonen dat reeds bewezen kleinschalige koraalteelt technieken kunnen worden opgewaardeerd en toegepast in de praktijk om milieueffect te bevorderen rond mariene infrastructuurprojecten. Het uiteindelijke doel van het initiatief is het integreren van de teelt en uitplant van tienduizenden tot honderdduizenden lab-gekweekte 'juveniele’ koralen in zee- en kustinfrastructuur ontwikkelingsprojecten als een natuur gebaseerd onderdeel. Deze koralen moeten worden verkregen uit natuurlijke koraal componenten evenals uit fragmenten van kans. 

Mobiele koraalkwekerijen

Een belangrijk element uit dit initiatief is de ontwikkeling van het mobiele laboratorium – Reefguard. Dit laboratorium draagt bij aan een zeer gecontroleerde omgeving voor de bevruchting, larve ontwikkeling en de initiële uitbloeiing van koraal. Na het ontwerp van deze mobiele koraalkwekerij in 2012 en 2013, zijn de eerste experimenten uitgevoerd in Australië (2014 &2015). Vervolgens is het gehele lab naar de New Providence, Commonwealth in de Bahamas verhuisd voor de nieuwe experimenten (2015&2016).    

Onze bijdrage

Aqua Unique heeft een grote bijdrage geleverd aan dit project en dan met name aan het ontwerp en de vervaardiging van de mobiele koraalkwekerijen en laboratoriums. Het streven is om een leefomgeving te creëren die zo dicht mogelijk al dan niet identiek is aan de huidige leefomstandigheden van koraal om zo de kans op succes te vergroten.  Na een periode van experimenteren en testen is het in samenwerking met Van Oord en experts gelukt om dit te creëren.  Het laboratorium bevind zich in een container waarvan de binnenkant volledig is ingericht met HDPE. Daarnaast zijn er nog dubbelwandige koraalbakken gemaakt die continu worden voorzien van vers en stromend water. Bekijk hier de video van dit project.